Gratis bilder till hemsidan? Javisst det går utmärkt.

Bilder är väldigt viktigt för att få till rätt känsla på hemsidan, bloggen eller som bakgrund till ett inlägg. Det känns krångligt och onödigt att ringa en fotograf varje gång, så ibland får vi ta snabba lösningar. När du bildgooglar och hittar gratis bilder så har de oftast vattenstämpel som inte går att ta bort om du inte betalar massor.

Lugn, det finns lösningar.

Jag hittade till exempel bilden till det här inlägget på nätet, det var helt gratis. Fotografen heter Umberto och biblioteket Unsplash.

Var finns det gratis bilder?

Det finns ganska många sidor som erbjuder gratis bilder. Och det finns många som erbjuder bilder till en någorlunda rimlig peng, och några som erbjuder för skyhöga summor. Klassikerna iStock, Shutterstock, Dreamstime och Getty Images förtjänar knappt att nämnas eftersom de är så otroligt stora.

Men nu pratar vi gratis! Här kommer några helt gratis:

  • Unsplash.com: Som nämnts innan. Det är ett imponerande bibliotek med högkvalitativa bilder, perfekt för hemsidor, bloggar och sociala medieinlägg.
  • littlevisuals.co: Fina landskap och detaljbilder med kameror. Passar för viss typ av atmosfär.
  • Pexels.com Relativt ny på marknaden, har ofta hela serier med bilder från samma set. Kommer bli väldigt stort och lite okänt än så länge, så här kan man hitta riktigt guld!
  • Pixabay.com: Snabb sökfunktion gör det enkelt att hitta bilder av hög kvalitet, även om risken finns att andra använder samma bilder.
  • Librestock.com: Har hängt med ett bra tag, mycket gratis men kanske åt det allmänna, generiska hållet.

Tänk bara på att många bilder från de här (på grund av gratis) används väldigt ofta och kan återfinnas på diverse bloggposter. Ibland är det ändå bättre att ta bilderna själv.

Gratis bilder med The Scandi Feel

Du söker efter bilder på Gotland eller ska ha en bild över fjällen för att illustrera något rent, vacker och fint. Men du har inte varit där med din egen kamera. Vad gör du nu?

Det finns några bildarkiv med skandinavisk inriktning. Du får betala per bild eller för ett abonnemang, men då kan du också vara säker på att inte så många använder dem.

Bildarkiv från norden är bland annat johnér.se en specialister på. De är så special att de nu också öppnat i Norge och Finland. Även khbildarkiv är riktigt bra. Bildserier från Skandinavien har ett speciellt ljus, och här finns det. Ljuset.

Söker du gamla härliga svartvita bilder så är Sjöberg Bildbyrå en guldgruva. Höga hattar, plommonstop och stora klänningar!

Är gratis verkligen alltid att föredra?

Både ja och nej.

Ja: Är det en illustrationsbild för en bloggpost kanske det inte är så otroligt noga.

Nej: Om du är ute efter att bygga koncept för en hemsida, söker porträttfoton eller bygga ett varumärke skulle jag aldrig rekommendera stockfoto. Det är för generellt och saknar själ.

Lycka till med letandet!

Hur kan det vara gratis?

https://creativecommons.org, satsar på gratis bilder, verk och kreationer.

I närmare 20 år har Creative Commons arbetat för att det ska vara enklare att få tag i grejer, och dessutom gratis. Tack vare dem så finns det 2,5 miljarder verk som kan användas och delas utan att man behöver betala pengar.

Det kan vara en idé att använda sina verk på det sättet för att senare få uppdrag. Många musiker gör idag också olicensierad filmmusik för användning på youtube eller andra ställen, men mer om det i en annan bloggpost. Se till exempel epidemic sounds, där du kan betala en månadsavgift.

Men det blir ett annat blogginlägg.


I mina år har jag byggt upp ett nätverk med fotografer över hela landet. Om du vill ha en duktig fotograf så kan du gå hit och skriva in din mailadress, så hör jag av mig.