Stiliserad illustration där bokstäverna UX bildas av små sammansatta delar som kan beskrivas som klotter.

UX?

Hur allting började.

Jag vaknade till. Kunde inte somna om. Runt halv fem hade jag gått igenom mina båda twitterkonton, instagram, snap och hejdade mig någonstans halvvägs på aftonbladet.

”UX-design”. Ordet hade fastnat när jag letade distansutbildningar från Linnéuniversitetet på grund av vår stundande flytt till Manchester. Scrollade fram att man ska kunna koda och vara intresserad av form, alltså webdesign eller all möjlig design, och psykologi. Jag är ju intresserad av det men jag kan inte göra form. Helt värdelös. Kan bara tänka att något är snyggt och bra, och är alltså målgruppen personifierad för UX-designers.

Slöade vidare in på Berghs School of Communication. Vad har det för några svindyra kurser nu för tiden? tänkte jag. Copywriting på distans. Jo jag tackar. Inte ens om jag omsatt dubbelt så mycket som jag gör idag på firman hade jag haft råd med den. Min far gick den för många år sedan och det var massivt och jag tror han lärde sig nånting.

Plötsligt ser jag det. ”UX Writer.” En tre dagars kurs. Va? Finns detta? Allt det jag vill ha, minus form?

Googlar loss totalt. Hittar sidor jag aldrig trodde jag skulle få se. Blir medlem på Medium. Måste kasta av mig täcket, temperaturen stiger. Slänger mig in på Amazon och beställer böcker. Hittar en otroligt kompetent copywriter som varit år före hela tiden. Han bor i Göteborg tydligen. Ser att spotify använt två UX writers till sina sidor, och de driver nu en blog tillsammans.

Det är tydligen en hel rörelse, en yrkesgrupp som gått mig totalt förbi. Min radar måste varit helt skev.

3 dagars kursen på Berghs School of Communication kostar lika mycket som 8 veckor Copywriting. Men plötsligt kändes 18 timmar som en god investering. Vi får se om jag någonsin har råd att gå den. Fram till dess har jag gett mig den på att läsa och lära mig så mycket som möjligt.

Häng med. Min resa räknas. Eller vad är det de brukar skriva, träningsbloggarna.

 

Länkar:

Medium – Grundat av twitterfolk för en generation som inte gillar click baits. Djupt, äkta content och riktigt intressant.

Berghs School of Communication – Här trängs de, ambitionerna. Och det är inte utan att man förstår det.

please copy me – En fantastisk sida som avgjorde det för mig. Hatten av.