Blogg

Sit and stand. En bra idé.

Många som sysslar med UX jobbar hemifrån. Man har sin egen firma, egen bokföring, sliter sitt eget hår i sin egen lägenhet.

Söker man på UX på instagram till exempel, får man träffar på hur många designers inte bara formger digitalt utan även sin arbetsplats. Det är stora skärmar och inte en sladd så långt ögat når. Här är ett inlägg från @uxdesigner.world där man visar upp en stilren atmosfär för att få grejer gjort:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av UX Designer World Community (@uxdesigner.world)

Många verkar föredra att jobba hemifrån och det kan man förstå om det är såhär snyggt. Min far tex, han jobbar mest hemifrån med sitt företag. Senaste tiden har han fått ett par ryggskott per år på grund av dåliga köksstolar.

Lösningen är ju att stå upp. Det blir man inte bara smalare av, det gör en också kreativ. En kompis här i England fick en idé när vi åkte till IKEA och köpte möbler. Han gillade inte själva skivan till IKEAs höj och sänkbara ben SKARSTA, så han ringde en snickare som gjorde en skiva till honom i äkta Yorkshire-ek. Plötsligt hade han en affärsidé. ”Om jag vill ha en skiva till IKEAS ben, då måste andra vilja det.”

Han ramlade också över en artikel om att just stora skrivbord även påverkar företagets ekonomi. Det är intressant. Om någon säger ”jag går till kontoret lite” så tänker man sig fortfarande ett ganska stort bord. Idag behöver man inte mycket papper, och därför kan man spara en hel del pengar på ett mindre kontor och mindre skrivbord. Hemma. Jag kommer beställa en sånt här trevligt bord när jag får råd.

UX-vänner. Ställ er upp.

Detta är Joes sida, idén som blev till verklighet: https://sitstanddesktops.co.uk

Vadå, vems User Experience sa du?

Självklart pratar vi om din upplevelse. Du som använder hemsidan eller appen eller vad det nu är. Just nu försöker jag göra din upplevelse av den här texten behaglig och tänker att du kanske snabbt och lätt vi få klart för dig, lite kortfattat, vad UX är.

Vi kan likna det med att man planerar ett hus.

– Du kommer in här, säger arkitekten. Här är dörren. Köket till vänster, alla skåpen ligger på denna väggen och en köksö där. Du ser ut över omgivningarna här, skogen däråt, i detta fönstret har du utsikt över parkeringen. Sovrummet ligger här, toaletten utanför och hallen leder bort mot vardagsrummet.

Och. Så. Vidare. Man bygger ett hus för att det ska vara trivsamt att vara i, och även praktiskt. Om köket ligger precis vid sovrummet kommer allt lukta mat. Hallen ska vara lagom stor. Toaletten ljus. Köket inte för trångt. Handtagen i rätt höjd.

Det är samma sak med en hemsida eller en app eller vad som helst. Det ska vara logiskt och enkelt att navigera. Du vill att din användare hittar fram utan att fumla eller trycka fel.

Låt mig ge er exemplet Spotify som app. Designen är trevlig, det mörka är modernt och det är lätt att navigera. Som app är den svinsmart. Låt mig belysa två saker. Jag kommer inte dra detta speciellt långt, bara visa två saker som ändrades med den nyaste uppdateringen och en gammal grej som är väl beprövad.

(Som parentes kan nämnas att de som skriver UX för Spotify har en egen blogg på Medium. Här.)

 

Färgkodade stilar och simpla färger.
Det ligger mycket eftertanke i vilka färger man ska använda så klart, men sättet man gör det är väldigt fint. Tidigare kändes det rörigt, nu är det tydligt.

Tre ikoner i navigeringsfältet.
Jag kände mig först naken när jag uppdaterade. Nu inser jag att jag inte behövde fyra ikoner. Och att det står ”Ditt bibliotek”. Förut stod det ”Bibliotek”. Nu är det ditt. Ditt egna. Ordet ”Ditt” = mikrocopy.

Något som inte har ändrats är mikrocopyn i sökfältet.
Det har funnits med hos Spotify länge. Sökfält är en sak som UX writers älskar att fila på. Att välja att skriva ”Sök här” stoppar upp flowet. ”Jaha, ok, vad ska jag söka på då”, tänker man. Man kanske kommer ihåg låten men inte artisten, eller albumet men inte låten. Sökfältet lugnar din oro och säger ”det är lungan, sök på vad du vill!” och du bara söker och lyssnar och är glad.

Snällt.

 

 

 

Så vi pratar om din upplevelse av någonting. Din lägenhet. Ditt bibliotek. Bra UX-design låter dig använda i fred.

Det hjälper dig att komma vidare. Och syns inte.

 

Det kommer säkert ett svenskt ord snart, men ”användarupplevelse” är svårt osnyggt ord. Hoppas vi kommer fortsätta med UX.

UK, the land of UX

UX är artigt. Skrev jag UX?

Jag menar UK. Vi är ju på plats i Manchester. Fantastisk stad. Under tiden vi letar lägenhet slås vi av nivån av artighet i England. Britterna är polite, snälla och hjälpsamma. Man frågar hur dagen varit, man säger tack till busschauffören när man går ut och butiksmedarbetaren vill nästan knäcka nacken för att hitta den där ljusstaken från ett danskt märke som vi missade köpa med oss hemifrån.

Precis som när jag skulle starta ett nytt abonnemang på EE. Bockarna som guidar en genom lösenordet. Popupen som inte bara säger ”Verifiera din emailadress, människa” utan snällt och vänligt förklarar sitt ärende och att det inte är något att vara rädd eller irriterad över.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av skrift.nu (@skrift.nu)

Det kommer fler exempel på bra ux under kategorin med samma namn så småningom.

Jag börjar förstå själva målet med UX-writing: Tekniken ska kännas som en hjälpsam kompis.

UX?

Jag vaknade till. Kunde inte somna om. Runt halv fem hade jag gått igenom mina båda twitterkonton, instagram, snap och hejdade mig någonstans halvvägs på aftonbladet.

”UX-design”. Ordet hade fastnat när jag letade distansutbildningar från Linnéuniversitetet på grund av vår stundande flytt till Manchester. Scrollade fram att man ska kunna koda och vara intresserad av form, alltså webdesign eller all möjlig design, och psykologi. Jag är ju intresserad av det men jag kan inte göra form. Helt värdelös. Kan bara tänka att något är snyggt och bra, och är alltså målgruppen personifierad för UX-designers.

Slöade vidare in på Berghs School of Communication. Vad har det för några svindyra kurser nu för tiden? tänkte jag. Copywriting på distans. Jo jag tackar. Inte ens om jag omsatt dubbelt så mycket som jag gör idag på firman hade jag haft råd med den. Min far gick den för många år sedan och det var massivt och jag tror han lärde sig nånting.

Plötsligt ser jag det. ”UX Writer.” En tre dagars kurs. Va? Finns detta? Allt det jag vill ha, minus form?

Googlar loss totalt. Hittar sidor jag aldrig trodde jag skulle få se. Blir medlem på Medium. Måste kasta av mig täcket, temperaturen stiger. Slänger mig in på Amazon och beställer böcker. Hittar en otroligt kompetent copywriter som varit år före hela tiden. Han bor i Göteborg tydligen. Ser att spotify använt två UX writers till sina sidor, och de driver nu en blog tillsammans.

Det är tydligen en hel rörelse, en yrkesgrupp som gått mig totalt förbi. Min radar måste varit helt skev.

3 dagars kursen på Berghs School of Communication kostar lika mycket som 8 veckor Copywriting. Men plötsligt kändes 18 timmar som en god investering. Vi får se om jag någonsin har råd att gå den. Fram till dess har jag gett mig den på att läsa och lära mig så mycket som möjligt.

Häng med. Min resa räknas. Eller vad är det de brukar skriva, träningsbloggarna.

 

Länkar:

Medium – Grundat av twitterfolk för en generation som inte gillar click baits. Djupt, äkta content och riktigt intressant.

Berghs School of Communication – Här trängs de, ambitionerna. Och det är inte utan att man förstår det.

please copy me – En fantastisk sida som avgjorde det för mig. Hatten av.